Poslední diskuse
Kontakt

Pište zde: karelnovak67@email.cz

O polarizaci a rybaření

 

Proč polarizace?

 

Jednoduše protože zrak máme jen jeden. Zrak je nejduležitější lidský smysl a je potřeba si jej dostatečně chránit.  Zrak bychom měli chránit nejen před fyzickým poškozením, ale také proti různým zářením. Ano jde o 100% ochranu proti UV záření ovšem to není vše. Sluneční brýle, které budete nosit na ryby by měly mít schopnost chránit zrak i proti odleskům od vody. Sluneční brýle chránící proti odraženým paprskům musí disponovat takzvanými polarizačními čočkami. 

Jak tedy funguje polarizace slunečních brýlí

Nepolarizované světlo po odrazu od lesklé zrcadlové plochy většinou získá určitý stupeň polarizace.Tento jev objevil matematik Étienne-Louis Malus v roce 1808. Po tomto vědci byl také pojmenován Malusův zákon. Polarizační brýle využívají tento efekt a redukují záři z odrazu na horizontálním povrchu. Zejména se tak děje při pozorování cesty vpřed z elevačního úhlu.

Na celém trhu se slunečníma brýlema funguje několik desítek značek vyrábějících sluneční brýle. Ovšem jen některé z nich chrání kromě UV záření také proti odraženým slunečním paprskům. Při dopadu na lesklý povrch (vodní hladina, sníh a sklo) se světlo odráží a stává se polarizovaným. Toto světlo se pak pohybuje ve dvou rovinách: horizontální a vertikální. Nepříjemné oslnění vytváří horizontální světlo. K zabránění horizontální polarizaci oslnění vaších očí slouží polarizační filtr. Ten propouští pouze vertikální vlnění a díky tomu vidíte pohodlně bez rušivého oslnění.

 

Zdroj: www.bryle.cz

Zdroj: http://www.bryle-polaroid.cz

Zdroj: http://www.bryle-polaroid.cz

 

Výhody polarizačních brýlí

 

Rádi chodíte na ryby a slunečné dny vám nedovolují vychutnat si rybaření ? V tom případě poznáte obrovský rozdíl ve chvíli kdy si poprvé polarizační brýle nasadíte na oči! Jejich polarizační filtr umožní krásnější a ostřejší pohled na hladinu Vašeho oblibeného rybníku nebo řeky. Jezdíte na rybářské závody? Mějte výhodu oproti ostatním rybařům. Pozor polarizačních brýlí využijete i při jiných každodenních činostech jako je řízení auta. Doporučuji při výběru nešetřit a pořídit si opravdu kvalitní polarizační brýle. Tahle investice se opravdu vyplatí. Jen si brýle nesmíte rozsednout, tam nepomůže ani sebelepší kvalita. Lovu zdar!

 

        

Bez použití polarizovaných brýlí a při použití polarizovaných brýlí. Zdroj: http://www.bryle-polaroid.cz

 

Průměrná známka: 2,50

Komentář ke článku (1)

Anketa:Používáte sluneční brýle? A jaké
A) Ano používám polarizační 96%
B) Ano používám obyčejné sluneční brýle 4%
C) Ne nepoužívám sluneční brýle vůbec. 0%
Hlasovalo 23 čtenářů.